Landets fattigste kommuner har det største antal underretninger

Ifølge tal fra Danmarks statistik er antallet af underretninger størst i landets fattigste kommuner.

Af Lauge Jung Lassen

FOTO: SCANPIX

Antallet af underretninger er stigende i de fleste af landets kommuner. I 2019 var der 10,1 underretning på landsplan. Der er dog en stor forskel på, hvor mange underretninger kommunerne modtager. De kommuner hvor indkomsten er lavest, er også de kommuner med flest underretninger. Det er kommuner som Lolland, Langeland og Norddjurs kommune. Langeland Kommune har det højeste antal underretninger med 22,1 underretning per 100 børn.

Udkanten er presset økonomisk

De kommuner med flest underretninger har flere lighedstegn end borgernes økonomi. Størstedelen er yderkommuner, også kaldt `udkantsdanmark´. Og det er ikke helt tilfældigt. I yderkommunerne er boligerne meget billigere, og det gør, at mindre bemidlede familier ofte søger mod de områder. Det er er en del af svaret ifølge forskningschef på UC Syd, Lene Mosegaard Søbjerg, som har forsket i udsatte børn og unge, herunder underretninger.


Kilde: Danmarks statistik

Forældrenes udfordringer rammer børnene

Ifølge Lene Mosegaard er der ikke en direkte sammenhæng mellem lav indkomst og dårlige forældre. Men forældrene er ofte presset på nogle andre områder, som gør at de har svært ved at varetage et job og rollen som forælder. ”Det er ikke fordi de er dårlige forældre som sådan, men de har ofte nogle udfordringer, som kan være misbrug eller psykiske sygdom, og det presser børnene,” siger Lene Mosegaard.  

Indsats for hele familien kan være løsningen

I Lolland Kommune har man det næsthøjeste antal underretninger i hele landet. Det er langt over landsgennemsnittet. Derfor er det også et fokusområde for Lolland Kommune. Her har man forsøgt at lave en løsning, der skal løfte hele familien. Det program har indtil videre været en succes. ” Hvis man får mor og far ind på arbejdsmarkedet, så letter det på den økonomiske situation, og det løfter hele familien. Men det kan også være en indsats i forhold til børnene. Så vi laver ikke et særtiltag overfor forældre eller børnene, men et tiltag med sammenhæng,” siger Signe Lund, der er formand for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *